Не се предавай никога! - това е мотото на германския евродепутат

...
Не се предавай никога! - това е мотото на германския евродепутат
Коментари Харесай

Всички дискриминирани хора и групи трябва да се обединят

" Не се предавай в никакъв случай! "  - това е мотото на немския евродепутат Ромео Франц, представител на Зелените. Пред Дъждовни води той споделя, че е изгубил шестима свои родственици по време на Холокоста и това е един от факторите, които го карат да се бори против дискриминирането през днешния ден. 

Дъждовни води: Говорите за " свои хора ", само че кои са те? Има толкоз доста хетерогенни групи.

Ромео Франц: Ако ми бяхте задали този въпрос преди 10 или петнадесет години, щях да кажа: несъмнено, че приказвам за фамилията си, за моите синти. Но в това време този кръг, който назовавам " моите хора ", се разрасна. И това не се отнася единствено до тези, с които имам семейна и етническа връзка. Защото имам опит с хора, които не са от моето семейство, само че които усещат същото и декларират своята взаимност. Включвам и тях.

За нашето общество е извънредно значимо да се опълчи на расизма, дискриминирането, десния екстремизъм и шовинизъм. И през днешния ден виждаме какво пораждат тези феномени: процесите в страни като Унгария с Орбан, в Полша, Италия и дори във Франция ни демонстрират, че същинските поучения от националсоциализма не са взети. В противоположен случай нямаше да се стигне до такава степен елементи от нашето общество да утвърждават десните партии и отчасти да се поддават на расизма. Спомням си да вземем за пример какво стана по границите на Европа - хората с бял цвят на кожата бяха посрещнати с отворени прегръдки, само че когато пристигнаха хора с различен цвят на кожата, нещата постоянно наподобяват иначе. За мен това е един тип дежавю.

Дъждовни води: Вие сте политик. Как би трябвало да излежда ефикасната битка с расизма?

Ромео Франц: Аз съм първият синти в Европарламента - първият, който има опита да е изгубил шестима близки в Холокоста, който е пряко обиден от антициганизма, ограничението, дискриминирането и техните отблясъци. С времето съм схванал какъв брой е значимо да имаме законова основа. В началото на моята работа си мислех: тематиката за антициганизма е доста значима - в Европа живеят 12 милиона души с ромски генезис, които са наранени от антициганизма и страдат от него. Но в това време трансформирах тактиката си - стигнах до извода, че всички дискриминирани хора и групи би трябвало да се обединят, с цел да могат да се борят против расизма и дискриминирането и за пълноправие. Смятам, че на расистите им се отдаде да създадат по този начин, че ние като дискриминирани групи работим всяка сама за себе си. Затова сме слаби.

Група хора танцуват с ромския байрак в Берлин по случай Международния ден на ромите и синтите на 8 април 2015 година.Снимка: Adam Berry/Getty Images

Дъждовни води: Но има ли по какъв начин да се обединят ползите на другите групи и те да са единни?

Ромео Франц: Убеден съм, че това е възможно (...) Моята цел е да бъдем солидарни. И в случай че да вземем за пример човек с увреждания или синти или ром бъде дискриминиран, да станат и чернокожите хора и да кажат: Спрете, не може по този начин - ти дискриминираш всекиго от нас.

Аз не сe застъпвам в Европейския парламент единствено за моите хора и моята група, а и за всички хора, които имат увреждания, или за хора с еврейско изповедание, или са чернокожи. Вярвам, че единствено коалиция на дискриминираните групи и една тяхна обща тактика могат да покажат, че към този момент не сме малцинство, а сме значими. А и сме болшинство.

Дъждовни води: Как ще звучи следователно Вашият зов към " вашите хора "  в Германия в този развой?

Ромео Франц: Естествено, не би могло да се обобщава и да се каже - ти би трябвало да прегърнеш идеята! Всеки човек би трябвало да вземе това решение независимо - зависи от това в каква обстановка е. Познавам доста хора, които са синти или роми, само че избират да крият етническата си принадлежност, защото се опасяват за бизнеса си да вземем за пример. В Германия има доста роми, пристигнали от някогашна Югославия през 60-те и 70-те години, които през днешния ден са сполучливи предприемачи. Но те са забранили на децата си да приказват ромски и да разкриват, че са роми. Това води до отдалечаване от личната просвета. Но би трябвало да бъде разбрано.

Не мога да настоявам или да обещая: Тогава няма да бъдеш дискриминиран. Но хората, които са мощни и които желаят това, би трябвало да се обединят със своите съидейници. Тогава ще успеем. Затова желанието ми е да има доста синти и роми в политиката, чийто глас в обществото да се чува. Това е огромната ми фантазия, в името на която работя. Бих желал да бъде признат закон, който да задължава националните страни фактически да глобяват всяка форма на расизъм, антициганизъм и антисемитизъм.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР